Diverse

Produse vizualizate

Edituri

Timisoara. Orasul libertatii romanesti Mărește

Timisoara. Orasul libertatii romanesti

ISBN: 978-606-93878-4-9

Produs nou

Cartea pe care o ţineţi acum în mâini necesită precauţie. Asta fiindcă în ea se află un oraș. Al fotografului Mihai Botescu, dar și al celor care trăiesc ori au trăit aici. Ba chiar și al celor care, în vizită ori în trecere fiind, l-au plăcut și l-au păstrat în memorie.

Mai multe detalii

1 Obiect

136,70 lei

Fișa tehnică

Anul Aparitiei2015
EdituraAsociatia Memorialul Revolutiei
FormatA4
Nr pagini200
Tip copertaCartonata cu supracoperta
DomeniuAlbum ilustrat
PrefațaDr. Traian Orban, Cuvant inainte Robert Serban

Informații

Cartea pe care o ţineţi acum în mâini necesită precauţie. Asta fiindcă în ea se află un oraș. Al fotografului Mihai Botescu, dar și al celor care trăiesc ori au trăit aici. Ba chiar și al celor care, în vizită ori în trecere fiind, l-au plăcut și l-au păstrat în memorie. Între copertele cărţii stă un oraș orgolios și mândru, sau, mai degrabă, cu o expresie a lui Umberto Eco, un oraș sigur pe sine. Dar ce îi conferă Timișoarei această siguranţă? Să fie istoria sa deloc molcomă (de-a lungul căreia au avut loc asedii, lupte, molime, cutremure, inundaţii, secete), poziţia sa geografică norocoasă, să fie mulţimea de premiere naţionale ori europene care au fost aici, puterea de a aglutina zeci de naţionalităţi, care convieţuiesc în armonie și respect de sute de ani, aerul de oraș imperial, amestecat cu cel de citadelă modernă, să fie apelativele de Oraș al Florilor, Mica Vienă, Orașul Trandafirilor?
În mod cert sunt toate acestea, însă mai este ceva în plus: curajul cu care oamenii locului au înfruntat moartea și s-au revoltat, în decembrie 1989, împotriva regimului Ceaușescu. Faptul că Timișoara a fost cea dintâi așezare românească liberă de comunism și că de aici loc a pornit unda de șoc, care a făcut ca întreaga ţară să se salveze de sub dictatură, îi dă capitalei Banatului un întemeiat
orgoliu. Și siguranţă de sine. Albumul este proiectul unei instituţii remarcabile, Asociaţia Memorialul Revoluţiei, ale cărei numeroase iniţiative și acţiuni culturale și sociale au contribuit, în ultimile două decenii, la conturarea portretului Timișoarei. Liderul Memorialului, medicul Traian Orban – unul dintre timișorenii care nu doar că a înfruntat gloanţele trase în decembrie ‘89 împotriva demonstranţilor anticomuniști și anticeaușiști, dar a și fost rănit de unul dintre ele –, a decis ca povestea în imagini a Timișoarei, realizată de arhitectul-fotograf Mihai Botescu și așezată în pagini de graficianul Pavel Vereș, să fie împărtășită tuturor celor care vor să o cunoască.


E o poveste în care personaje principale nu sunt doar zonele aparte ori clădirile-amprentă din oraș, ci și monumentele dedicate Revoluţiei din ‘89. Discrete sau impunătoare, așezate în locurile unde au fost uciși demonstranţi, aceste opere
de artă sunt, în fond, însemnele biruinţei libertăţii și vieţii asupra opresiunii și morţii. Astfel, perspectiva pe care o propune cartea de faţă este una originală. Pe de o parte, datorită mizei estetice, generată de rafinamentul artistic al imaginilor fotografice reproduse în paginile sale, iar pe de altă parte, datorită faptului că
accentele de interes vizual nu cad doar pe punctele-vedetă ale orașului, ci și pe noile sale simboluri, care sunt monumentele ridicate din 1990 și până astăzi. Albumul Timișoara, orașul libertăţii românești întărește ideea că o istorie adevărată este, în primul rând, susţinută de reperele mitice și simbolice, iar abia apoi de cele obiective. Această frumoasă carte își dorește să fie și un aport la câștigarea unei competiţii în care orașul de pe malurile Begăi a intrat, și anume de a fi declarat Capitala Culturală Europeană a anului 2021. Dar indiferent de rezultatul final, Timișoara are toate argumentele unui important oraș european. O parte dintre ele vă așteaptă să le descoperiţi în paginile care ce urmează.

Robert Șerban, scriitor

Recenzii

Nu sunt opinii ale clienților în acest moment.

Scrieţi o recenzie

Timisoara. Orasul libertatii romanesti

Timisoara. Orasul libertatii romanesti

Cartea pe care o ţineţi acum în mâini necesită precauţie. Asta fiindcă în ea se află un oraș. Al fotografului Mihai Botescu, dar și al celor care trăiesc ori au trăit aici. Ba chiar și al celor care, în vizită ori în trecere fiind, l-au plăcut și l-au păstrat în memorie.

29 alte produse în aceeași categorie: